Земельна реформа в Україні

Під час виїздів на заміри експерти LexStatus часто чують від мешканців села питання про земельну реформу. Це закономірно, адже у селах питання землі — одне з найбільш нагальних. Також питання про реформу землі лунало у відповідях на опитування для сільських рад. Тож, зважаючи на популярність цього запиту, ми вирішили поділитись з вами інформацією про земельну реформу.

Чи варто жителям села боятись, що їх землю зможуть викупити іноземці? Які права отримають власники землі після прийняття реформи та що про це думає президент України? Читайте далі.

Що зміниться

Наразі земельну реформу виключено з необхідних умов меморандуму МВФ. Проте ця реформа все ще нагально важлива для розвитку української економіки.

Сьогодні більше 7 млн. українців не мають права повноцінно розпоряджатись земельними ділянками, що знаходяться у їх власності. Власники землі наразі можуть працювати на ділянці або здати її в оренду — при цьому продаж або зміна цільового призначення землі заборонена.

Тож суть земельної реформи — надати українцям можливість продавати чи купувати земельні ділянки. Проте, при обговоренні земельної реформи українські політичні сили розділились на два табори: одні погоджуються з необхідністю проведення реформи, інші ж — виступають категорично проти таких змін. Тож українці чекають на реформу доволі насторожено.

 

 

Чого бояться українці

Викуплять іноземці. ТОП-1 у рейтингу побоювань українців — купа іноземних підприємців, що викуплять усі земельні ділянки за смішні гроші. Проте сьогодні це не більше, ніж міф — нова реформа передбачає відкриття земельного ринку лише для громадян України.

Законопроект №5535 “Про обіг земель сільськогосподарського призначення” говорить, що після прийняття реформи землю зможуть купувати та продавати:

  • громадяни України;
  • територіальні громади в особі органів місцевого самоврядування;
  • держава в особі органів виконавчої влади;
  • юридичні особи, зареєстровані в Україні, отримають право купувати земельні ділянки сільськогосподарського призначення з 1 січня 2020 р.;
  • іноземці, особи без українського громадянства зможуть купувати землю лише з 1 січня 2030 р.

Продадуть за копійки. Багато хто висловлює побоювання, що після відміни мораторію земельні ділянки будуть продавати нижче ринкової вартості землі. Проте практика інших країн свідчить, що відміна мораторію лише спричиняє подорожчання земельних ділянок. Наприклад, згідно аналізу VoxUkraine, після відкриття ринку землі у країнах східної та центральної Європи, зріст суми оренди землі виріс більше ніж на 20% за рік.

На користь цієї гіпотези говорять і дослідження аналітиків: тож, за даними дослідження компанії IMF group of Ukraine, упродовж 2 років після лібералізації ринку вартість землі зросте на 76,7%. А на думку Сату Кахконен, директора Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України, земельна реформа допоможе збільшити річний обсяг виробництва на 15 млрд. доларів та збільшити ВВП приблизно на 1,5%.

Заберуть підприємства та агрохолдинги. Також українці цілком закономірно хвилюються, що земельні ділянки можуть викупити великі аграрні підприємства. Але законопроектом передбачені деякі обмеження, що допоможуть запобігти цьому: фізичні особи зможуть придбати не більше 20 гектарів землі, а сільськогосподарські підприємства — не більше, ніж 100 гектарів.

Крім того, досвід сусідніх країн говорить про те, що підприємствам куди вигідніше орендувати землю — за даними VoxUkraine, на сьогодні у Франції орендовано більш ніж 75% земельних ділянок, а в Швеції — понад 40% землі.

 

 

Що говорять експерти

Президент України Петро Порошенко щодо земельної реформи вважає, що для правильної роботи земельної реформи треба прийняти окремі законопроекти, які встановлять обмеження для продажу, а також мінімальну ціну на землю. “Треба захистити селян, проте зробити їх вільними” — говорить Порошенко.

Земельну реформу підтримує багато українських та зарубіжних фахівців. Зокрема, польський економіст Л. Бальцерович вважає, що “існує дуже багато міфів щодо страшних наслідків продажу землі. Тому, за допомогою думок професіоналів, потрібно послабити такі міфи та пояснити процес суспільству. Потрібно також розуміти, що в Європі, окрім України, тільки Білорусь забороняє продаж землі”.

Яким би не був прийнятий законопроект, ці зміни будуть стосуватись кожного власника землі. Тож директор LexStatus Гончар Дмитро Олександрович вважає, що земельна реформа має стати поштовхом для оформлення документів на землю. Маючи підтвердження Вашого права власності за землю, Ви вбережете себе від можливих маніпуляцій.

Також є експерти, що виступають проти зняття мораторію. Наприклад, голова Асоціації фермерів і приватних землевласників у Волинській обл. М. Собуцький говорить, що даний законопроект дасть можливість купити землю лише тим, хто має гроші. «Необхідно проаналізувати світовий досвід і нашу ситуацію, а вже потім вирішувати, хто може бути покупцем землі, які дати кредити. Це не просто питання землі, а питання існування самої України».

Проте, за думкою більшості експертів, введення земельної реформи не залишить в програшу аграрний бізнес та ніяк не вплине на власників земельних ділянок. Все, що вирішить реформа для мешканців села — вони зможуть за потреби продати чи придбати земельну ділянку без усілякого клопоту.

 

 

Як бути у безпеці

Коли та в якому виді буде прийнята земельна реформа, наразі невідомо. Та за думкою більшості економічних та політичних експертів, рано чи пізно зняття мораторію все ж відбудеться.

Всі побоювання, описані вище — скоріше страхи, ніж реальність. Проте є одна річ, яку все ж варто зробити власнику землі, аби й надалі мати права на свою земельну ділянку. Якщо у Вас або Ваших односельчан все ще немає документів на право власності — отримайте їх до прийняття реформи. Це допоможе вберегтись від можливих маніпуляцій після демонополізації ринку землі, а також швидко продати земельну ділянку у разі потреби.

Вже сьогодні кількість запитів про оформлення документів на землю у LexStatus стала вдвічі більшою. Дійте і ви!

Телефонуйте (067) 279-89-31 — з радістю відповімо на будь-які запитання
та допоможемо оформити документи.

Ми виконуємо наступні види робіт:

  • оформлення прав на землю (власність, оренда, суборенда, сервітут);
  • оформлення прав на нерухоме майно (будинки, квартири, будівлі, споруди, цмк і т.д.);
  • кадастровий номер земельної ділянки;
  • топографо-геодезичні роботи;
  • встановлення меж земельних ділянок;
  • експертна оцінка землі та нерухомого майна (будинки, квартири, будівлі);
  • нормативна грошова оцінка земель;
  • будівельний паспорт для будівництва;
  • Інвентаризація (бті) нерухомого майна
  • по-поверхові плани для газопостачання;
  • підготовка та супровід нотаріальних дій;
  • земельно-технічна експертиза, аудит;
  • представництво інтересів.

Нехай кожна земельна ділянка у Вашому селі має законного власника!

Нет комментариев

Оставить комментарий