Як підключити газ?

Про газифікацію приватного будинку, котеджу чи дачі

Все більше мешканців приватних будинків, котеджів та дач відмовляються від опалення дровами, віддаючи перевагу більш сучасним способам отримання тепла. При цьому більшість обирає газове опалення — в приватних будинках газ значно дешевше електроенергії. Однак, проведення газу — доволі складний процес, і більшість власників просто не знає, з чого почати газифікацію. Тож сьогодні спеціалісти LexStatus розкажуть Вам, як підключити газ до приватного будинку, котеджу чи дачі швидко та без проблем.

 

Як спростити процес

Підключення газу — доволі складний та кропіткий процес. Але, безумовно, він того вартий — достатньо підключити газ лише раз, щоб перевагами газифікації користувалось не одне покоління мешканців будинку.

LexStatus не займається підключенням газу. Проте наші спеціалісти можуть спростити для Вас перший етап газифікації — отримання документів на право власності. Тож, якщо у Вашому населеному пункті є неузаконені будинки чи земельні ділянки, звертайтесь за безкоштовною консультацією. Ми поділимось досвідом та розповімо, як швидко та безпроблемно отримати документи на право власності.

 

З чого почати

Згідно з діючим законодавством України, підключення газу можливо лише після отримання документів на право власності житлом. Якщо власник ще не має цих паперів — почати слід саме з їх оформлення.

На щастя, законодавством прийнята спрощена процедура отримання права власності. Діє вона для всіх будинків, котеджів та дач, що збудовано до 5 серпня 1992 року. В цьому випадку для узаконення житла достатньо двох документів:

  • технічний паспорт;
  • довідка з погосподарської книги.

Також треба оформити документи на право власності земельною ділянкою, на якій знаходиться будинок. Для цього слід отримати кадастровий номер та рішення “про отримання у використання земельної ділянки” від сільради.

Оформити технічний паспорт та отримати кадастровий номер можна у БТІ, а довідки з погосподарської книги видає голова села чи кооперативу. Після отримання цих документів слід звернутися до районного реєстратора, що видасть документи на право власності житлом та земельною ділянкою.

 

 

Отримання технічних умов

Після оформлення документів на право власності треба отримати технічні умови — документ, що дозволяє підключення до найближчої газової магістралі. Щоб отримати ТУ, слід звернутися до газопостачальної компанії (наприклад, у Києві — “КиївГаз”) та надати такі документи:

  • документ, що засвідчує вашу особу;
  • документи на право володіння житлом та земельною ділянкою;
  • технічний паспорт БТІ;
  • державний акт на земельну ділянку;
  • план ділянки (можна отримати у місцевого головного архітектора).

Крім того, якщо “труба” буде проходити по ділянці сусідній території, знадобиться дозвіл власника земельної ділянки. Також при поданні документів слід вказати, яке обладнання буде використовуватись для подачі газу. Оцінити потужність газового котла можна, керуючись такою формулою: на кожні 10 м² будинку — 1 кВт потужності котла + 20-25% на постачання гарячої води.

Вартість отримання технічних умов залежить від типу населеного пункту, напруги у газопроводі та віддаленості від газопроводу. Приблизна ціна ТУ — від 250 до 1000 грн., строк отримання — до 1 календарного місяця.

 

Договір з проектною організацією

Наступний крок — договір з проектною організацією. Для цього знадобляться такі папери:

  • топографічний план земельної ділянки;
  • копія технічного паспорту на будинок;
  • технічний паспорт на обладнання, яке ви хочете використовувати;
  • інформація про розташування вентиляційних або димових каналів;
  • види та кількість точок забору гарячої води;
  • опис можливого використання газового котла для технологічних потреб.

За необхідності проектувальник додатково приїздить на об’єкт, щоб провести необхідні заміри. Після цього договір треба підписати та узгодити з технічним відділом газопровідної організації (узгодженням займається проектувальник). В результаті власник будинку отримує готовий проект підведення газу.

 

 

Підключення газу

Для підключення слід вибрати монтажну організацію, яка виконає усі необхідні роботи. Саме монтажна організація прокладе газові комунікації та встановить потрібне обладнання. Після безпосереднього підключення газу, потрібно також:

  • отримати документи про прийняття робіт представниками підрядника, замовника та газопостачальної організації;
  • запломбувати лічильник та підписати договір на постачання газу.

І останній крок — районна служба відкриває газовий кран та перевіряє працездатність обладнання. Якщо все в порядку, можна насолоджуватись перевагами газифікації.

Нет комментариев

Оставить комментарий