Відстань до межі земельної ділянки.
Як не посваритись з сусідами через будівельні норми?

Що робити, якщо сусід зводить будинок чи саджає дерева біля межі з вашою ділянкою.

В рамках роботи програми “Обличчям до села” наші інженери консультували мешканців села з приводу різних юридичних питань. І сьогодні ми хочемо поговорити про одне з найчастіших запитань — що робити, якщо сусіди зводять будівлю чи саджають дерево на краю ділянки, поруч зі спільною межею.
Вирішити це питання може бути складно, адже кожен власник земельної ділянки вважає, що має право розпоряджатись своєю землею як завгодно. Проте, домовитися із сусідами буде куди простіше, якщо вони знатимуть — закон на вашому боці.

Питання відстані до будинків та зелених насаджень регулюються Державними будівельними нормами (ДБН). Тож, давайте з’ясуємо, на якій відстані від межі сусіди мають право зводити будівлі або саджати дерева.

Дерева та кущі

Державними будівельними нормами 79-92 «Житлові будинки для індивідуальних забудовників України» встановлено такі відстані для зелених насаджень:

  • від стін будинків і споруд до осі дерев — 5 м, для кущів — 1,5 м;
  • від межі сусідньої ділянки до осі дерев — 3 м, для кущів — 1 м.

Крім цього, гілки кущів та дерев не повинні перетинати меж сусідніх ділянок. Якщо на сусідню ділянку потрапляють гілки, що заважають власнику — він може самостійно відрізати це гілля. Тож, близько до паркану краще садити лише невисокі ягоди, овочі, трави та квіти.

 

 

Будинки та інші забудови

Згідно ДБН 360-92 «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень», відстань до бічної межі ділянки від найбільш виступної конструкції стіни повинна становити не менше 1 м. Крім цього, власник будівлі має забезпечити необхідні інженерно-технічні заходи, що запобігатимуть стіканню атмосферних опадів з покрівель та карнизів будівель на територію суміжних ділянок.

Відстань до літньої вбиральні та душу також регламентовано — не ближче, ніж в 15 метрах від житлового будинку і літньої кухні, і не менш ніж за 20 м від питного колодязя.

Є й норми щодо огорожі — вона має проходити по межі і не повинна створювати перешкод для використання за призначенням сусідської земельної ділянки, затінювати її тощо.

Як вирішити питання

Звичайно, краще почати з мирної розмови та наведення аргументів і цифр — можливо, сусіди підуть вам назустріч. Також ви можете звернутись до відповідної сільської ради — голова ради винесе ваше питання на засідання сесії та прийме компромісне рішення.

У випадку, якщо мирна розмова і рішення сільської ради не допомагають, зверніться до суду. Закон на вашому боці, і ви цілком можете примусити сусідів знести будинок, що заважає вам.

Якщо ви хочете дізнатись більше з цієї теми, або у вас виникли запитання — телефонуйте (067) 279-89-31. Ми завжди готові надати безкоштовну консультацію та допомогти у вирішенні вашого питання.

10 комментариев

  • Оксана 21.10.2019 на16:15

    Отримала вичерпну відповідь.Дякую.

    Ответить
  • Зоряна 03.02.2020 на18:34

    Підкажіть будь ласка чи правильно мій сусід збудовав будинок на відстані 1м.від розмежування і водо стічні труби з будівлі вивів на розмежування.

    Ответить
  • Вадим 19.03.2020 на19:26

    Добрий вечір! Яка може бути відстань від сусідів до місця зберігання скошеної газонної трави тобто місця компостування .Відстань 10-15 м від жилої будівлі але під самим забором !

    Ответить
  • Марія 12.05.2020 на18:53

    Добрий день я хочу вашої поради,я поставила забор,мені за 5 років потрібно буде помалюва цей забор від сусіда ,а сусід поставив дровітню до мого забору відстань 25 см.я не зможу забор помалювати,скап даху іде на мій забор.будь ласка що мені робити.

    Ответить
  • Маряна 24.06.2020 на14:55

    Доброго дня, скажіть будласка від межі яка має бути відстань городу та гною.

    Ответить
  • Анастасія 26.12.2020 на02:53

    Мій будинок опинився після приватизації сусідом землі на відстані 0,5 м від межі сусіда Його збудовано ще до війни. Як тепер бути. Ми не можемо його обслуговувати (довжина такої частини будинку 18м ), а сусід не хоче продати хоча б 1м.Коли приватизовув сусід землю нас ніхто не запитав. Підкажіть, що робити

    Ответить
  • Ольга 05.03.2021 на14:17

    Доброго дня! Скажіть яка відстань має бути від паркану до гною?

    Ответить
  • Тетяна 31.05.2021 на19:12

    Доброго дня! Скажіть будь ласка на якій відстані від паркану,який знаходиться на межі між нами,може сусід тримати баранів і в якій кількості? Дуже вам вдячна буду за відповідь

    Ответить
  • Мальонка 28.06.2021 на12:56

    Добрий день
    Скажіть будьласка ,яка відстань має бути від межі до сінника, де сусід складає сіно?

    Ответить
  • Тетяна 03.08.2021 на19:10

    Доброго дня! Підкажіть, будь ласка, чи врегульовано ДБН розміщення вольєра для собаки від межі/житлового будинку?

    Ответить

Оставить комментарий