Ви готові до школи? А школа готова? — Про енергосертифікацію навчальних закладів

Вже незабаром перше вересня, діти йдуть на навчання і звичне буденне життя набирає оберти. Відправляючи дитину до школи, батьки розраховують на те, що вона отримає не лише знання та загальну освіту, а й перебуватиме в безпечних умовах весь шкільний час.

Стіни утеплено частково, вентиляція не працює, не налаштований тепловий пункт, вікна потрібно замінити, недостатнє освітлення в класі — для більшості навчальних закладів Україні ці проблеми типові. Коли аудитори обстежують навчальні заклади для проведення сертифікації з енергетичної ефективності будівель, часто зустрічають проблемні місця, які негативно впливають на працездатність та здоров’я учнів, не є цілком безпечними. Відповідальність за це несе адміністрація школи.

Утеплення стін

Щоб поліпшити мікроклімат в шкільних приміщеннях або заощадити на опаленні, в першу чергу утеплюють стіни. Дослідження показують, що при експлуатації будівлі, втрати тепла через стіни та горищне перекриття можуть сягнути до 40% в балансі тепловтрат об’єкта. Відбувається це через допущені помилки при утепленні стін. Типовими помилками є:

  • Невірно підібрана товщина утеплювача — що може призвести до підвищення рівня вологи всередині будівлі, на внутрішніх стінах будівлі з’явиться цвіль і грибок. Це неприпустимо, адже крім псування внутрішнього опорядження приміщень, це шкодить здоров’ю учнів.
  • Утеплення стін без модернізації теплового пункту — що призведе до того, що температура в класах буде значно вище встановлених санітарних норм.

Норми: Вимоги ДСанПіН для загальноосвітніх навчальних закладів 5.5.2.008-01 вказують, що температура повітря має бути:

17-20°С — в класах і кабінетах;

16-18°С — у майстернях з обробки металу і дерева;

15-17°С — у спортивних залах;

19-23°С — у роздягальнях;

17-20°С — в актовій залі;

16-18°С — у бібліотеці.

Щоб знизити температуру в класах, відкривають вікна, а значить — марнують дорогоцінне тепло. Тому дуже важливо встановлювати сучасний автоматизований тепловий вузол вводу з погодним регулюванням, який дозволяє за рахунок усунення перетопів знизити витрати на теплову енергії на 15%.

Тепловтрати будівлі у відсотках

#

Утеплення горищного перекриття

#

Немає коштів на утеплення школи?

Проведіть сертифікацію енергетичної ефективності та отримайте офіційний документ, з яким можна просити допомогу від держави!

Система вентиляції

Також дуже впливову проблему становить система вентиляції: в більшості учбових закладів вона в занедбаному непрацюючому стані, лише в деяких школах працює, хоча й там давно не чищена. Повітрообмін в приміщеннях школи здійснюється інфільтрацією і ексфільтрацією та звичайним провітрюванням. Це тягне за собою перевитрати на опалення в межах 20-40%.

Чим загрожує несправна система вентиляції для здоров’я учнів? Повітря, яке підлягає видаленню з кімнати, залишається. В кінці занять вміст шкідливих речовин (СО2) в повітрі може перевищувати рекомендовану концентрацію в 1,5-2,5 рази. Через це у дітей з’являються млявість, апатія, знижуються концентрація уваги, працездатність, може виникати головний біль.

Якість повітря безпосередньо позначається на здатності сприймати інформацію, запам’ятовувати її і виконувати розумові чи фізичні вправи.

#
  • #Рівень CO2 у кабінеті без припливної вентиляуії
  • #Рівень CO2 у кабінеті з припливною вентиляцією
  • #Комфортниц рівень CO2
  • #Підвищений рівень CO2

Заміна вікон

#

Більшість закладів замінює дерев’яні вікна на металопластикові. Вони покращують тепловий стан в учбових класах, але значно зменшують приток свіжого повітря до приміщення. Також заміна вікон супроводжується рядом типових помилок:

  • заміна вікон без енергетичного аудиту — не дає оцінити доцільність цього заходу;
  • недостатнє забезпечення провітрюванням — така заміна вікон робить дітям «лазню» з класної кімнати;
  • встановлення вікна лише за допомогою монтажної піни, без якісного опорядження та утеплення віконних відкосів, призводить до численних протягів у місцях встановлення.

Коли встановлюються в класі вікна без кватирок, з герметичним притулом, варто застосовувати віконні провітрювачі

Система освітлення

У значній частині шкіл застарілі системи освітлення, що не лише не забезпечують нормативних показників освітленості, але й створюють надзвичайно великі рахунки за електроенергію. Також погане освітлення негативно впливає на здоров’я та самопочуття школярів: прогресуюче погіршення здоров’я, зниження працездатності, підвищення нервово-психологічної напруги, стомлюваності.

Незважаючи на те, що освітлення погане, додатковою проблемою є те, що воно майже ніколи не вимикається. Коли клас порожній, або багато денного світла, освітлення все ще працює, що збільшує витрати на електричну енергію. Система контролю денного світла в поєднанні з автоматичним вимикачем може зменшити споживання електроенергії до 30%.

Регульоване біле освітлення протягом шкільного дня

#

Енергосертифікація як найліпший шлях вирішення проблем

Щоб вирішити окреслені проблеми, усунути чи мінімізувати негативний вплив на здоров’я дітей від перебування в приміщеннях, які не відповідають нормам, потрібно провести енергосертифікацію будівлі та виконати складені аудиторами рекомендації. Енергосертифікація дозволяє звернутись до держави за допомогою та виконати всі надані рекомендації за державний кошт. Здоров’я дітей — понад усе, сприяйте його збереженню та не зволікайте з енергосертифікацією будівлі. Вирішити існуючі невідповідності шкільної будівлі можна прямо зараз.

Школа не готова до приходу дітей?

Проведіть сертифікацію енергетичної ефективності!

Залиште свої контакти, менеджер скоро перетелефонує

Нет комментариев

Оставить комментарий