«Дешева рибка — погана юшка»: критичний погляд на ціну енергоаудиту

#

Мал 1

Зазвичай у кожній сфері послуг є конкуренція. Енергоаудит не виняток. Якщо проаналізувати ринок, то можна побачити велику амплітуду цін на одну і ту ж послугу у різних спеціалістів та компаній, що може коливатися в 2-4 рази. Коли дивитися на це очима замовника, то логіка проста: як я замовляю одну і ту ж саму послугу, то навіщо і за що я повинен переплачувати? Але якщо дивитися зі сторони реалій, то часто буває, що якість роботи прямо пропорційна ціні послуги.

Є випадки коли «економлять» на розробці розділу енергетичної ефективності з енергетичним паспортом, котрий якимось “дивом” (очевидно, що диво вимірюється у грошових знаках) проходить експертизу, а під час сертифікації для введення в експлуатацію будівля не виходить на клас, бо при проектуванні не були враховані теплопровідні включення при визначені мінімального шару теплоізоляції або взагалі розділ було прораховано “лівою ногою”. Та це не кажучи про так звані “обрізані” розділи, де забувають прикладати результати розрахунків теплотехнічних показників огороджувальних конструкцій. А навіщо? “Експертиза” все пропустить!

А ось ще один реальний кейс! До нас звернулося ОСББ за верифікаційним енергоаудитом (повторною сертифікацією) після термомодернізації по програмі «Енергодім» за пакетом «Б». На питання: «Чому не звернулися до спеціаліста, котрий проводив енергоаудит для участі у програмі?», — відповіли: «Було багато проблем з ним». Ну добре, з ким не буває.

Але після виїзду на об’єкт та ознайомлення з технічною документацією та звітом з первинного енергоаудиту, стало зрозуміло, що тут не «було багато проблем», а й залишається багато проблем!

Ось один з нюансів. В ході повторного енергетичного аудиту, нашим спеціалістом було визначено, що система опалення в будівлі розбалансована (мал.1) (відсутня автоматична або ручна регулююча арматура на стояках), хоча в первинному звіті було зазначене інше (мал.2). Внаслідок чого, після первинного енергоаудиту, у рекомендаціях не було зазначено захід щодо балансування системи опалення (мал.3), хоча це є обов’язковим заходом і в пакеті «А» і «Б».

#
Мал 2
#
Мал 3

І тепер ми маємо те, що після участі у програмі по пакету «Б», будівля утеплена, має тепловий пункт з погодозалежним регулюванням, але з розбалансованою системою опалення!

Що це значить?

Внаслідок однієї “людської помилки” (здавалося б незначної, але як на мене, досить грубої помилки при обстеженні) ОСББ змушене за власні кошти або знову за участі у програмі «Енергодім» по пакету А (але вже з меншим відсотком компенсації — 40% проти 70%, що був) проводити балансування системи опалення.
Через одну “людську помилку” замовник втратив багато часу та грошей.
Ось чому при виборі енергетичного аудитора слід спиратися не тільки на «там де дешевше», але і на якість роботи!

Автор: Керівник відділу енергоаудиту LexStatus — Сафонов Олексій

Нет комментариев

Оставить комментарий