Клас енергоефективності «G» — це не страшно!

Зазвичай керівники державних установ бояться, що при сертифікації енергетичної ефективності їх спорудам буде визначено низький клас, і через це буде застосовано відповідні санкції. Але клас «G» — це не страшно! Зараз на прикладі розкажемо чому.

В Україні існує 7 класів енергоефективності будівель: найбільш економний «А», найменш економний — «G». Клас «G» — це найнижчий та найгірший клас енергоефективності, який можна побачити в Енергосертифікаті. Високий клас мають новобудови або будівлі після реконструкції, а 90% житлового фонду, який побудовано до 2006 року, це — клас «G», державні заклади тому не виняток.

Чи це привід засмутитися та закривати очі на реальність? Зовсім ні. По перше, однак колись доведеться повернутися до питання сертифікації енергоефективності державного закладу, закон зобов’язує. По друге, низький клас — це причина для звернення за фінансовою допомогою до держави.

Для державних закладів Енергосертифікат потрібен, щоб:

  • визначити енергоефективність будівлі, обсяг споживання тепла, отримати рекомендації, як скоротити витрати на комунальні послуги;
  • обов’язковий документ для отримання фінансової допомоги з держбюджету на ремонтні роботи, реконструкцію чи утеплення.

Майже рік тому до нас звернувся директор однієї із сільських шкіл західної України для проведення сертифікації енергетичної ефективності. Керівник розумів всі переваги, які отримує школа, якщо вчасно проведе сертифікацію та звернеться за допомогою до держави.

Об’єкт був досить віддалений, розташований приблизно за 3 км від україно-польського кордону. Дістатись туди було не зовсім легко, але ж це ми! LexStatus приїде до вас в будь-який населений пункт країни.

За результатами проведеного енергоаудиту будівлі школи було виявлено невідповідність нормативним вимогам огороджувальних конструкцій та інженерних систем. Клас енергетичної ефективності будівлі було визначено, як – «G» (питоме споживання енергії — 215,2 кВт-год/м3) та надано рекомендації для енергетичного покращення.

Енергетичний сертифікат: — інструмент оцінки, який показує, скільки ресурсів використовує будівля та потенціал до їх мінімізації. Щоб дізнатися раціональні показники витрат теплової та електричної енергії об’єкта, в Україні використовують розподіл на класи.

Енергосертифікат, який отримав директор школи після першого обстеження

Lexstatus
Lexstatus
Lexstatus
Lexstatus
Lexstatus
Lexstatus

А вам потрібен Енергосертифікат?

Lexstatus

Закон «Про енергетичну ефективність будівель» вказує, що:

  • всім будівлям потрібно провести енергоаудит; після — провести заходи, спрямовані на відповідність вимогам енергоефективності;
  • за відсутність сертифікату — штраф від 1700 до 3400 грн.

Керівництво школи звернулося до ОТГ для запиту коштів, щодо проведення реконструкції будівлі навчального закладу. Після аналізу даних з енергетичного сертифікату, громадою було погоджено фінансування даного заходу.

В будівлі школи було проведено термомодернізацію огороджуючих конструкцій будівлі (без реконструкцій внутрішніх інженерних систем). Внаслідок чого, менше ніж через рік, нас запросили на повторну сертифікацію вже реконструйованої будівлі школи для введення в експлуатацію. За результатами сертифікації після реконструкцій питоме споживання знизилось в 3 рази і становить — 65,8 кВт-год/м3, а огороджуючі конструкції школи тепер відповідають чинним нормам енергетичної ефективності!

Хоча клас енергоефективності за споживанням не змінився з «G», але за енергопотребою будівлі визначено як — «С», що відповідає вимогам п.4.24 ДБН В.2.6-31:2016 «Теплова ізоляція будівель» та ДБН В.2.2-3-2018 «Заклади освіти».

Енергосертифікат, який отримав директор школи після повторного обстеження

Lexstatus
Lexstatus
Lexstatus
Lexstatus
Lexstatus

Не переймайтеся, що державна будівля, керівником якої ви є, має низький клас енергоефективності, навіть, якщо це клас «G». Краще потурбуйтеся, яким чином це змінити, як отримати гарантовану допомогу від держави на реконструкцію, утеплення чи модернізацію.

В команді LexStatus атестовані аудитори, які мають необхідне технічне оснащення та дозволи для обстеження, доїжджають в будь-який населений пункт країни. Не зволікайте, сертифікацію енергоефективності повинна отримати кожна державна будівля.

LexStatus — завжди з вами!

Потрібно отримати Енергосертифікат на будівлю?
Залиште свої контакти, менеджер скоро перетелефонує

Нет комментариев

Оставить комментарий