Кадастровий номер

Кадастровий номер — це унікальний номер, що присвоюється земельній ділянці під час приватизації і зберігається за нею на увесь час її існування.

Якщо у вашої ділянки ще немає кадастрового номеру, його присвоєння є обов’язковим. Це зробить вас законним власником землі та захистить від земельних махінацій. Наявність кадастрового номеру — гарантія того, що ця земля стовідсотково ваша і межі вашої ділянки вже ніхто не змінить.

Без кадастрового номера неможливо продати, передати у спадок, здати в оренду чи виконати будь-яку іншу операцію з майном, що розташовано на цій земельній ділянці. Тож, якщо у вашої ділянки відсутній кадастровий номер — дуже рекомендуємо його отримати.

Як отримати кадастровий номер

Оформити цей унікальний номер можна, звернувшись до землевпорядної організації, що має сертифікованих інженерів-землевпорядників та ліцензію на виконання робіт. Перелік таких організацій ви можете переглянути в районному відділі земельних ресурсів та на офіційному сайті Держгеокадастру www.land.gov.ua.

 

 

Щоб розпочати оформлення кадастрового номеру, слід надати до обраної землевпорядної організації наступні документи:

  • Рішення сільської\селищної\міської ради про надання дозволу на розробку технічної документації чи проекту землеустрою;
  • Довідку від сільської ради про користування земельною ділянкою за її місцезнаходженням;
    Схему розміщення земельної ділянки, що надає сільський землевпорядник або управління Держгеокадастру у вашому регіоні;
  • Копію паспорту (1,2,11 стор.) та ідентифікаційного номеру;
  • Копію документу, що посвідчує право власності на будівлі, розташовані на земельній ділянці — копія технічного паспорту, свідоцтва на право власності на будівлю або копія будівельного паспорту.

Після подання документів землевпорядна організація надсилає фахівця зі спеціальним геодезичним обладнанням. Він виконає кадастрову зйомку і визначить точні координати вашої земельної ділянки. На основі отриманих даних землевпорядники розроблять кадастровий план ділянки та сформують для вас технічну документацію.

Через п’ять днів Ви отримуєте документи та акт узгодження меж, який потрібно погодити із суміжними землекористувачами. Після цього землевопрядна організація передає документацію до районного відділу земельних ресурсів для визначення кадастрового номеру. Після внесення ділянки до автоматизованої системи ДЗК формується кадастровий номер, який закріплюється за вашою земельною ділянкою. Після цього Ви отримуєте витяг із Державного земельного кадастру для подальшого внесення у єдиний реєстр речових прав на нерухоме майно. Саме після цього ви стаєте повноправним власником земельної ділянки.

 

 

Як обрати землевпорядну організацію

Одна з найпоширеніших причин судових спорів стосовно землі — геодезична невідповідність. Це ситуація, коли через некваліфіковану роботу геодезистів одна ділянка землі належить одразу двом господарям.

Аби не потрапити в таку ситуацію, слід ретельно перевірити землевпорядну організацію, з якою Ви будете співпрацювати. Ось два найважливіших питання, на які слід звернути увагу.

Сертифікати. Щоб впевнитись в тому, що в землевпорядної компанії є сертифіковані працівники, перевірте її дані на офіційному сайті Держгеокадастру land.gov.ua у розділі “Сертифікація”.

Обладнання. Лише завдяки сучасному професійному обладнанню геодезист може точно виміряти межі земельної ділянки. Така техніка коштує чимало, тож непорядні компанії можуть працювати із застарілим обладнанням, що неточно визначає координати. Тому обов’язково запитайте, яку саме техніку використовують фахівці. Наприклад, експерти Лекстатус працюють з обладнанням TOPCON — одним із кращих в світі обладнань для геодезистів.

Ще раз наголошуємо, що кадастровий номер — це обов’язковий документ для приватизації земельної ділянки. Будь-ласка, ретельно обирайте землевпорядників, яким ви довірите свою земельну ділянку. Успіхів вам у оформленні документів!

Не втрачайте часу, нервів та грошей – звертайтесь у LexStatus і отримайте документи швидко та безболісно.

Залиште заявку і отримайте безкоштовну консультацію по всім питанням

2 комментария

  • татьяна 19.12.2017 на13:28

    у моего мужа приватизированая земеля возле дома еще в 1996году и нету кадастрового номера, есть документ которий називаеться справа а не техничная документация

    Ответить
    • LexStatus 19.12.2017 на13:58

      Нужно сделать техническую документацию (хml) файл по установлению границ участка и зарегистрировать в районном или областном департаменте земельных ресурсов и там выдадут кадастровый номер.

      Техническую документацию может сделать компания, которая занимается землеустроительными работами.

      Ответить

Оставить комментарий