Готуйте сани влітку, або хто отримає субсидії у 2018 році

Готуйте сани влітку, або хто отримає субсидії у 2018 році

Що турбує пересічного українця вже сьогодні? Звичайно, це буденні питання оплати житлово-комунальних послуг, підвищення тарифів та, чи залишаться пільги. Законодавством України встановлено, що право на отримання субсидій мають сім’ї, чиї витрати на жкп вище за розмір обов’язкового відсотка платежу. Сума платежу визначається індивідуально, за формулою і залежить від спільного доходу сім’ї.

27 квітня 2018 року Уряд ухвалив постанову №329, за якою внесено зміни до порядку призначення житлових субсидій на домогосподарство. Нововведення вступили в дію з 1 травня 2018 року. Якщо раніше субсидія призначалась на рік, тобто один раз подавалась заява на призначення, то відтепер звернення необхідно робити два рази. Відбувся поділ субсидії на опалювальний (з 1 жовтня по 30 квітня) та неопалювальний сезони (з 1 травня по 30 вересня). Обов’язкова сплата повинна сплачуватись в неухильному порядку.

Кому не призначатиметься субсидія?

Нова постанова має на меті унеможливити отримання пільг особами, які мають тіньовий дохід, приховують статки чи відповідають одним з критеріїв нижче. Неможливо отримати субсидію, якщо:

  • перевищено встановлений максимум площі житлового приміщення: для будинку — 200 м2, для квартири — 120 м2;
  • наявність транспортного засобу, випуск якого датується менше, ніж 5 років тому;
  • відсутня сплата єдиного соціального внеску працездатними особами з домогосподарства;
  • якщо хтось з сім’ї здійснив купівлю на суму понад 50 000 гривень (за виключенням оплати медичних, освітніх та комунальних послуг);
  • якщо є заборгованість оплати комунальних послуг понад 2 місяці;
  • якщо хтось із сім’ї перебував за кордоном понад 60 днів (за виключенням службового відрядження, навчання або лікування, при наявності відповідних підтверджуючих документів).

Частині громадян потрібно повторно звернутись за поданням про субсидію особисто, а частині — буде зроблено перерахунок в автоматичному режимі.

Кому не призначатимуться субсидії у 2018 році?

 

Хто має подати Заяву та Декларацію в обов’язковому порядку?

Наступні категорії громадян, якщо хочуть мати пільги на опалювальний та неопалювальний сезони, повинні особисто звернутись. А саме:

  • орендарі;
  • домогосподарства, де відбулись зміни в складі сім’ї протягом останнього року;
  • де є особи працездатного віку, але їх дохід або відсутній, або менший встановленого мінімуму;
  • де субсидію призначено не на всіх зареєстрованих, а на фактично проживаючих;
  • внутрішньо переміщені особи;
  • тим, хто має заборгованість житлово-комунальних послуг понад 2 місяці, та не погасив її до червня 2018 року.

 

Особлива увага приділена орендарям та їх правам на субсидії

Орендар має право на субсидію за умови, якщо з орендодавцем укладено офіційний договір оренди житла. Призначення субсидії буде можливе після особистого звернення орендаря.

Що робити тим, хто працює неофіційно?

Особи, які працюють неофіційно також мають право на субсидію. Для цього необхідно два останні місяці сплачувати обов’язковий єдиний соціальний внесок, і сплачувати його в подальшому, весь період користування субсидією. Надати відповідні документи про це. Також потрібно щомісячно декларувати свій дохід.

Що до сукупного доходу не включається?

Згідно з постановою, соціальні виплати, такі як одноразова допомога при народженні дитини та допомога при усиновленні, не враховуються. Це стосується також і аліментів. Але відтепер батько, який сплачує аліменти, враховується в склад сім’ї. Можливий розгляд кожної окремо взятої ситуації комісією, при зверненні в індивідуальному порядку.

Готуйте сани влітку, тобто перевірте відповідність всіх вказаних критеріїв та вимог для вашого домогосподарства. Якщо ви потребуєте уточнення площі своєї нерухомості — компанія LexStatus з нашою командою професіоналів радо допоможе, звертайтесь! Коли маєте право на пільги для оплати житлово-комунальних послуг, обов’язково скористайтесь ним та подайте заяву до відповідних інстанцій.

Нет комментариев

Оставить комментарий