Доступність будівель для кожного

Сприяння доступності будівель для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення є однією з найбільш актуальних проблем сучасного суспільства. Війна руйнує будівлі та ускладнює життя цих груп. Не забуваємо про відсутність достатньої уваги до інклюзивних потреб і до війни. Сьогодні ми стоїмо перед завданням створення комфортного інклюзивного середовища для всіх.

Багатьом нашим захисникам, які отримали поранення, необхідні особливі умови для вільного та комфортного пересування. Перебуваючи у тилу, під захистом наших воїнів, ми маємо організувати всі умови комфортного інклюзивного простору для тих, хто може повернутись з фронту з інвалідністю, а також для тих, хто має фізичні обмеження за станом здоров’я.

Вимоги та ДБН

Наша команда експертів Лекстатус вивчила ДБН “Інклюзивність будівель та споруд” від початку та до кінця і не перший рік проводить технічне обстеження об’єктів нерухомості для надання рекомендацій щодо облаштування інклюзивного середовища.

Норми охоплюють проектування, будівництво нових і реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт та технічне переоснащення існуючих житлових будинків, громадських будівель і споруд. Забезпечуються рівні можливості для кожної людини, незалежно від віку, статі, функціональних порушень, рівня комунікаційних можливостей або обставин, для комфортного перебування в приміщенні без сторонньої допомоги і в міру своїх можливостей.

Можливість безперешкодного відвідування будівель є обов’язковою для таких установ як: аптеки, лікарні, медичні заклади, ресторани, готелі, підприємства торгівлі, навчальні заклади та державні, комунальні та адміністративні установи.

Lexstatus
Lexstatus
Lexstatus
Lexstatus
Lexstatus
Lexstatus

Особистий архів: Лікувальний заклад, Волинська обл.

Види робіт з технічного обстеження

Види робіт з технічного обстеження для визначення доступності для маломобільних груп населення можуть бути розділені на наступні категорії:

  • Висновок про доступність — це короткий опис фактичного стану об’єкта, який включає в себе оцінку відповідності елементів вимогам доступності та заключення експерта. Цей офіційний документ підтверджує, що приміщення громадської будівлі відповідає державним будівельним нормам, правилам і стандартам.
  • Звіт щодо доступності МГН — цей звіт містить фотодокументацію поточного стану, порівняльну таблицю між нормативними і фактичними показниками обстежуваних частин будівлі, рекомендації щодо поліпшення доступу маломобільних груп населення та загальний висновок експерта в кінці документу.
  • Консультаційний звіт щодо доступності МГН — це передпроектна робота, що включає фотодокументацію поточного стану, детальне викреслення елементів з розмірами на планах та розрізах, додаткові рекомендації та візуалізацію запропонованого варіанту вхідної групи з урахуванням чинних на момент виконання норм і правил. Цей офіційний документ допомагає визначити, як виправити значні відхилення від норм і стандартів громадських будівель, зробивши їх доступними для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення, включаючи осіб із тимчасовим порушенням здоров’я, вагітних жінок, людей похилого віку та людям з дитячими візочками.


Практичні питання

Спеціаліст оглядає і досліджує кожну зону будівлі, фіксує на фото об’єкти обстеження. Проходить ті ж маршрути, що і відвідувачі, щоб визначити доступність будівлі для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Вхідна група в приміщення, вхідний майданчик, пандус, зовнішні сходи, коридори і проходи, внутрішні приміщення будівлі — все це підлягає обстеженню.

Lexstatus
Lexstatus
Lexstatus
Lexstatus
Lexstatus
Lexstatus

Особистий архів: Лікувальний заклад, Дніпропетровська обл.

В заключення коментар експертки

Як керівниця відділу технічного обстеження LexStatus, Юлія Свічинська наголошує, що доступність будівель — це не тільки моральний, але й правовий обов’язок суспільства.

«У 2023 році ми провели обстеження доступності приміщень для обслуговування громадян у частинах ДСНС, лікарнях та навчальних закладах. Експерти надавали рекомендації щодо облаштування будівель елементами доступності. Були об’єкти, де архітектурно-планувальні рішення були настільки застарілими, що доводилось рекомендувати облаштовувати окремі вхідні групи до тих чи інших приміщень, повністю розбудовувати санвузли.

На жаль, не всі ще усвідомили необхідність таких змін. Коли особисто я чую фразу “У нас нема людей з інвалідністю, навіщо будувати тут пандус?” — одразу думаєш про те, що такі люди просто не мають змоги навіть вийти на вулицю самостійно, не кажучи вже про роботу чи відвідування громадських закладів. Тому, багато хто вважає, що таких людей немає.

Наші міста досі не пристосовані до потреб маломобільних, проте ми впевнено рухаємось у напрямку створення хоча б мінімальних умов (це для початку) для пересування людей з обмеженнями. Я вірю в те, що невдовзі наші міста та всі місця загального користування будуть адаптовані під вимоги інклюзивності».

Інфраструктура повинна бути створена з урахуванням потреб кожного громадянина, щоб забезпечити повноцінну участь у житті суспільства та реалізацію їх прав. Врахування потреб кожного громадянина стає основою для побудови майбутнього, де доступність є ключовим пріоритетом.

Якщо ви знаєте, що ваша будівля не відповідає нормам та не пристосована для МГН, подумайте, можливо саме час це змінити? Консультуємо та
обстежуємо будівлі на предмет доступності.

Звертайтеся до LexStatus для технічного обстеження

Нет комментариев

Оставить комментарий