Чи варто робити техпаспорт в час війни?

Часто наші клієнти запитують: “Навіщо мені новий технічний паспорт, якщо його оформлювали 5/10/15 чи 20 років тому, ми нічого не змінювали” або “Ми  зробили лише “невеличке” перепланування, а в інтернеті читали, що таке можна було робити без отримання дозволу, тому новий технічний паспорт не потрібен”. Давайте розберемося, чи це дійсно так?

Одним із обов’язкових документів для реєстрації права власності на будь-який об’єкт нерухомого майна є технічний паспорт. Він  не становить собою правовстановлюючий документ, що посвідчує право власності на об’єкт нерухомого майна, а є його невід’ємним додатком. Також він є документом, що містить у собі основні характеристики, відомості, що характеризують об’єкт нерухомості та його складові. У техпаспорті на об’єкт нерухомості має бути записана актуальна на момент його використання інформація.

Законодавство про необхідність паспортизації об’єктів нерухомості

Також, починаючи з 1 серпня 2021 року, відповідно до Постанови КМУ від 23.06.2021 № 681 «Деякі питання забезпечення функціонування Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва», з 01 серпня 2021 року, дані про проведену технічну інвентаризацію об’єктів нерухомого майна обов’язково вносяться суб’єктом проведення технічної інвентаризації до ЄДЕСББ. Також вище вказана дія узгоджується зі статтею 39-3 ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності». При цьому, документи, створені  без використання Реєстру будівельної діяльності електронної системи, є недійсними.

Враховуючи наведене, у випадках визначених законодавством у разі подання заявником технічного паспорта на об’єкт нерухомого майна чи об’єкт незавершеного будівництва державним реєстратором прав на нерухоме майно з 1 серпня 2021 року має забезпечуватися перевірка інформації Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва про результати проведення технічної інвентаризації.

Ще одним «за» щодо актуалізації технічного паспорта є те, що при втраті цього документа, вся інформація залишається в ЄДЕССБ і можна повторно отримати витяг без будь-яких проблем і витрат часу. 

Роль техпаспорта при відшкодуванні збитків пошкодженого або зруйнованого майна

Від початку військової агресії Росії проти України 24 лютого,  в Україні було пошкоджено або зруйновано дуже велику кількість будинків, будівель тощо. Для отримання відшкодування за певною процедурою, має бути оформлений пакет документів на об’єкти нерухомого майна прямо чи опосередковано пошкоджені внаслідок бойових дій.

Джерело: Урядовий веб-портал

Постановою КМУ №380 від 26 березня 2022 року «Про збір, обробку та облік інформації про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації» затверджено Порядок подання інформаційного повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією РФ.

Відповідно до Порядку, для забезпечення збору, накопичення, обліку, обробки, зберігання та захисту інформації про пошкоджене та знищене нерухоме майно створено Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією РФ. А для подальшого отримання компенсації за зруйноване майно, в першу чергу необхідно довести, що на момент оскаржуваних подій ви були власником певної нерухомості (квартири, будинку тощо). Доказами є:

  • угоди про купівлю-продаж нерухомості;
  • свідоцтва про право власності на нерухомість;
  • свідоцтво про право на спадщину;
  • договір дарування;
  • державний акт на земельну ділянку;
  • витяги з реєстрів прав на нерухоме майно та технічний паспорт.

Як ми бачимо, в пакеті документів наявність технічного паспорту обов’язково.

Отже, підсумовуючи, можна сказати, що на сьогоднішні мати технічні паспорти, не тільки бажано, а й в умовах сучасних реалій, треба оновити та актуалізувати інформацію з внесенням даних про проведену технічну інвентаризацію в ЄДЕССБ. А на об’єкти, які ще не мають оформленого права власності, обов’язково виготовити цей документ.

Авторка статті:
Карєва Лариса — керівниця відділу технічної інвентаризації

Нет комментариев

Оставить комментарий