Безкоштовне отримання земельної ділянки: реальність чи фікція?

Конституції України у стаття 14 вказує, що «земля є основним національним багатством», її право власності гарантуються, охороняється державою, а громадянами – реалізується. Так, кожен українець має законне право отримати земельну ділянку безкоштовно. Більшість українців, на жаль, про це не знають, а якщо і володіють інформацією про дане право, то не плекають надій на те, що це реально. А насправді, це можна втілити в життя, хоч і не просто. І мова зараз зовсім не про оволодіння корупційними схемами.
На що претендувати, куди ходити, що робити та де взяти? Відповіді на всі ці питання та трошки більше – далі.

Яку ділянку і де можна отримати?

Земельний Кодекс України (далі – ЗКУ) у статті 121 вказує, що безоплатне передання земельних ділянок з фондів державної та комунальної власності, відбувається у наступних розмірах:

Вид використання:
(2016-2017 г.)
Розмір ділянки:
Під ведення особистого селянського господарства до 2 га
Для садівництва до 0,12 га
Під забудову та для обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (на присадибній ділянці) для сіл – до 0,25 га,
для селищ – до 0,15 га,
для міст – до 0,10 га
Під дачне будівництво до 0,10 га
Під будівництво гаражів до 0,01 га
Для ведення фермерського господарства в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільгосппідприємств

У статті 116 ЗКУ роз’яснюється, що передання земельних ділянок відбувається безкоштовно та може бути здійснено один раз за кожним видом використання. Ці землі, як видно з таблиці, знаходяться як на території населених пунктів, так і за їх межами.

Тобто шість земельних наділів різного цільового призначення можуть бути Вашими! Варто лише знати свої права, вміти їх відстоювати та звернутись в необхідні інстанції.

 

 

Як на практиці отримують право власності на земельну ділянку?

Зараз ми розглянемо основні кроки, що потрібно буде пройти для отримання ділянки:

  1. Визначити, якого типу земельна ділянка Вам потрібна;
  2. Обрати вільну земельну ділянку;
  3. Подати клопотання до відповідного органу виконавчої влади;
  4. Клопотання реєструється та направляється на розгляд;
  5. Чекаєте місяць. А потім отримуєте готове позитивне або негативне рішення (дозвіл) на розробку проекту
  6. землеустрою щодо відведення земельної ділянки;
  7. Звертаєтесь до землевпорядної організації, з нею укладаєте договір про розробку проекту відведення земельної ділянки;
  8. Проект відведення земельної ділянки подається до відділу Держгеокадастру у Вашому регіоні для подальшої реєстрації.
  9. Чекаєте два тижні. Проект узгоджується, або відхиляється.
  10. Коли узгоджується, то звертаєтесь до кадастрового реєстратора, щоб отримати витяг із ДЗК.
  11. Після того, як Ви отримали витяг та відомості про ділянку внесено в державний земельний кадастр, потрібно звернутись до органу Укрдержреєстру для реєстрації права на земельну ділянку.

Таким чином Ви можете стати повноправним власником земельного наділу та розпоряджатись ним на власний розсуд (віддати в оренду, обміняти чи подарувати).

Далі – розглядаємо особливості та переліки документів для проходження всіх вищеперерахованих кроків на шляху до отримання бажаної ділянки.

Особливості та нюанси

Територіальне розташування ділянки

Земельне законодавство територіально не обмежує отримання земельної ділянки за місцем проживання. Тобто Ваша майбутня ділянка може знаходитись в будь-якій територіальній одиниці нашої держави. Але потрібно розуміти, що чим «популярніша» і цінніша земельна ділянка, тим важче її буде отримати.

Вибір місцерозташування

В заяві, яку направляють до органу виконавчої влади про місце розташування майбутньої ділянки, вказують її орієнтовний розмір та цільове призначення, додають графічний малюнок чи карту з вказаною ділянкою. Згодом Вам надають відомості про те, чи вже є власник у ділянки, чи можливо вона повністю вільна і може бути приватизована. Якщо земля вилучається, то також додається нотаріально завірена копія письмової згоди її користувача.
Відповідно до Статті 122 ЗКУ землі державної та комунальної власності знаходяться у відомості відповідних сільських, селищних, міських рад; районних та обласних держадміністрацій; Кабінету міністрів України. Територіальні органи виконавчої влади з питань земельних ресурсів розглядають заяву про майбутнє місце знаходження ділянки. Якщо воно не відповідає законним вимогам, то заява може бути відхилена.

Проект відведення земельної ділянки

Проект розглядається Комісією з розгляду питань, пов’язаних із погодженням документації з землеустрою і теж на даному етапі може відхилитися. Розгляд займає два тижні. Іноді документація проекту підлягає державній експертизі в органах земельних ресурсів.

Витяг із ДЗК

Надання витягу із ДЗК кадастровим реєстратором відбувається протягом 10 днів. Звернутись потрібно до територіальних органів земельних ресурсів, маючи при собі заяву та квитанцію про сплату послуг за надання витягу.

Органи Укрдержреєстру та реєстрація права на ділянку

Для реєстрації права власності на земельну ділянку Вам необхідно подати наступні документи:

  1. Паспорт (копія та оригінал);
  2. ІПН (копія та оригінал);
  3. Витяг із ДЗК;
  4. Заява про реєстрацію права власності;
  5. Квитанція про сплату виписки із Держреєстру прав;
  6. Квитанція про сплату держмита;
  7. Документ-підстава виникнення права на ділянку.

Важливо! Можна скористатись представництвом іншою особою, для цього до документів необхідно додати копію та оригінали паспорта та ІПН представника.

 

 

Набуття у власність за давністю користування

Якщо Ви користуєтесь землею, але відповідних документів на право користування нею у Вас немає, то теж радимо все ж таки скористатись своїми правами. Стаття 119 ЗКУ роз’яснює: якщо громадянин протягом останніх 15 років безперервно користувався землею, то має право на її безкоштовну приватизацію. Необхідно звернутись з клопотанням до відповідних органів виконавчої влади.

Отримати безкоштовну земельну ділянку цілком реально і це не фікція. Процес є непростим, займає багато часу та не завжди увінчується успіхом. Але кожен може спробувати реалізувати своє конституційне право. В тому разі, якщо Ви помічаєте умисні перешкоди на шляху до реалізації цього права, зловживання з боку органів виконавчої влади чи навіть натяки на хабарництво, Ви можете відстояти свої законні інтереси в суді.

Сподіваємося, дана інформація вже сьогодні допоможе Вам стати власником земельної ділянки. LexStatus завжди з вами!

Отримати консультацію

Безкоштовне отримання земельної ділянки

2 комментария

  • Алла 24.05.2018 на23:33

    а якщо це землі академії аграрних наук? Чи врахували Ви у цій статті прийняту 413 постанову Кабміну? Академія згодна віддать половину, можете допомогти?

    Ответить
    • LexStatus 02.07.2018 на12:51

      Доброго дня.

      Потрібно звернутись до регіонального представництва Держземкадастру, де ви знаходитесь.

      З повагою, LexStatus.

      Ответить

Оставить комментарий